Ontdek de landbouw

Als je gaat wandelen in je gemeente, kom je misschien velden, weiden en boerderijdieren tegen? Of misschien ook niet? Als je nieuwsgierig bent naar de landbouwactiviteiten en -cijfers van de landbouwbedrijven in je gemeente, dan ben je op de juiste plek.

Wat zal je leren in dit thema?

Ken je het aantal landbouwbedrijven in je gemeente, het aantal runderen, varkens en kippen, de grootte van deze landbouwbedrijven? Welke gewassen hebben deze bedrijven? Heb je enig idee van het profiel van deze landbouwbedrijven en hoe de landbouwcijfers van Statbel worden berekend? Heb je ooit al van OCG gehoord? Vind je geen cijfers over je gemeente? Maak je geen zorgen, we zullen je alles uitleggen!

Enkele belangrijke cijfers over de landbouwbedrijven in je gemeente

Hieronder vind je een overzicht van het aantal dieren, de oppervlakte cultuurgrond en de belangrijkste teelten die landbouwbedrijven in jouw gemeente verbouwden tijdens het referentiejaar.

Let op de interpretatie van de cijfers

OCG, wat is dat?

De oppervlakte cultuurgrond, of OCG, verwijst naar de totale oppervlakte van akkerland, oppervlaktes die altijd bedekt zijn met gras, meerjarige gewassen en teelten in serres die door de landbouwbedrijven worden gebruikt.

Hier zie je hoe de OCG van de landbouwbedrijven in je gemeente verdeeld is.

Samenstelling van de oppervlakte cultuurgrond (OCG)

Wat is de gemiddelde oppervlakte van een landbouwbedrijf in je gemeente?

Om de gemiddelde oppervlakte van een landbouwbedrijf in je gemeente te berekenen, moet je de totale OCG van alle landbouwbedrijven verdelen over de verschillende landbouwbedrijven. Dat komt overeen met het delen van de totale OCG door het aantal landbouwbedrijven in je gemeente.

Wat is het type profiel van een landbouwbedrijf in je gemeente?

Als je de gewassen en het vee van alle landbouwbedrijven in je gemeente samentelt en die som vervolgens verdeelt over alle landbouwbedrijven in je gemeente, krijg je het type profiel van de landbouwbedrijven in je gemeente.

Vergelijk het type profiel van een landbouwbedrijf in je gemeente met die van een ander geografisch gebied.

Vergelijk gerust de landbouwbedrijven van je gemeente met die van een ander geografisch gebied. Je zult zien dat de gewassen en de soorten veeteelt heel verschillend kunnen zijn.

Kies een ander geografisch gebied om te vergelijken :

Hoe worden de landbouwcijfers opgesteld?

Waarom bestaan er voor sommige geografische zones geen cijfers?

Er kunnen twee redenen zijn waarom een bepaalde gemeente geen landbouwgegevens heeft:

 • Ofwel zijn er geen landbouwbedrijven in die gemeente,

 • Ofwel zijn de gegevens van die gemeente vertrouwelijk.

  Vertrouwelijke gegevens zijn gegevens die niet mogen worden verspreid omdat het ervoor zou zorgen om een of meerdere gegevensleveranciers te kennen of te identificeren.

  In de gemeente Houtsiplou is er maar 1 landbouwbedrijf: de boerderij van Robert.

  De statisticus kan de resultaten voor de gemeente Houtsiplou niet verspreiden zonder rechtstreeks informatie vrij te geven over de boerderij van Robert.

  In de gemeente Wittekerke zijn er 2 landbouwbedrijven: de boerderij van Bertrand en de boerderij van Bernadette.

  De statisticus zal de informatie voor de gemeente Wittekerke niet kunnen publiceren, omdat Bernadette de cijfers over de boerderij van Bertrand zou kunnen kennen en vice versa.

  Vind je deze website leerrijk?

  Je kennis over het thema Landbouw eens testen?

  Of lees het volgende thema 'Bevolking'

  0%

  Statbel

  North Gate

  Koning Albert II-Laan 16

  1000 Brussel

  statbel@economie.fgov.be

  0800 120 33

  Volg ons op

  Made byBits of Love

  FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie / ©2024 Statbel